Helaas kun je in zo'n periode niets anders dan het lijf zijn werk laten doen. Je lijf is hormonaal druk in de weer en daar reageert je huid nou eenmaal op. In welke mate is voor iedereen anders. De een fietst makkelijk door deze periode heen terwijl de ander kampt met die vervelende jeugdpuistjes.
Ondanks dat het lichaam toch wel doet wat hij doet, kunnen we wel veel doen om het te beperken en vaak ook voorkomen. En als ze er dan toch zijn kunnen we er veel aan doen om te zorgen dat het geen acne littekens worden die niet meer zullen verdwijnen.
Hieronder vindt je belangrijke "do's en dont's" bij acne.
Do's:
- Ga voor 100% natuurlijke producten, synthetische producten en producten met belastende stoffen zullen je huid schaden. Je huid kan deze stoffen namelijk moeilijk verwerken.
- Reinig je huid iedere avond en iedere ochtend met een milde maar ontstekingsremmende natuurlijke créme.
- verzorg je huid dagelijks met een zachte, 100% natuurlijke en ontstekingsremmende moisturizer met b.v. tea tree, tijm of rozemarijn. De natuur heeft vele werkstoffen die schadelijke bacteriën op de huid, die ontstekingen kunnen veroorzaken, bestrijden en de huid soepel houden.
- Drink voldoende en gezond! Drinken is altijd erg belangrijk, maar vooral als je acné hebt. Genoeg drinken zorgt ervoor dat toxines het lichaam makkelijker kunnen verlaten en zorgt er echt voor dat je huid schoner blijft. Drink bij voorkeur water, pure en ongezoete vruchten- of groentesappen of groene thee (sterk antioxidant).
- Slaap voldoende. Slapen heeft invloed op je hormoonhuishouding en is daardoor ook van invloed op je huid. Een slechte slaap zorgt voor een onrustige hormoonhuishouding waardoor ontstekingen nog makkelijker ontstaan.
- Verschoon regelmatig je kussensloop. Bacteriën nestelen zich makkelijk in beddengoed en dat kan, mits je het niet voldoende verschoont, voor uitbraken zorgen. Verschoon het dus het liefst iedere week.
- Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, bevat een stofje dat curcumine heet. Curcumine is een krachtige ontstekingsremmer en helpt bij acne. Kurkuma, met daarin curcumine, kun je in de supermarkt kopen in poedervorm, is verkrijgbaar als thee en capsules. Met een beetje zoeken kun je hem ook biologisch kopen zodat je zeker weet dat het niet alsnog allerlei belastende stoffen bevat.
- Ga brandnetelthee drinken. In de brandnetel zit veel zink, fosfor, calcium, ijzer en kalium. Dit zijn stoffen die helpen het bloed te zuiveren en helpen bij acne.
- Zink, meervoudig onverzadigde vetzuren en vitamine A kunnen acne doen verbeteren. Zink zit vooral in noten, granen, aardappelen, vis, peulvruchten en schaaldieren. Meervoudig onverzadigde vetzuren in plantaardige oliën, noten en vis, vitamine A in vlees, vis, fruit en groenten.
Don'ts:
- Probeer de huid niet uit te drogen. Dat zal de opperhuid doen samentrekken waardoor de poriën nog meer verstopt raken. In het begin hebben we vaak het idee dat het helpt maar op een gegeven moment keert het zich tegen ons. Mijdt dus sterk uitdrogende producten.
- Wissel niet teveel van producten omdat de huid daar van uit balans kan raken. Blijf liever bij één productlijn.
- Druk jezelf geen littekens! Het is beter dat je puistjes laat behandelen door de specialist, maar als je het dan niet laten kunt probeer het dan op een zachte manier te doen en alleen op een moment dat er een puskopje te zien is. Je kunt dan voorzichtig beginnen te drukken vanuit de zijkanten en stoppen op het moment dat het dikke pus(troebele brei van dode witte bloedcellen, bacteriën, resten van afgestorven weefsel en cholesterol) de huid uit is. Ga je door en druk je ook het heldere vocht weg wat na de pus komt dan vertraag je de genezing. Het heldere vocht is wondvocht en moet juist zorgen voor een snelle genezing. Onnodig hard drukken of de ontsteking naar binnen drukken veroorzaakt littekens. Pas daar mee op!
- Pas op met make-up! Ik begrijp dat je graag je puistjes wilt camoufleren, maar pas er mee op. Als je iets wilt gebruiken gebruik dan natuurlijke cosmetica die niet je huid verstopt, maar liever geen synthetische die je huid verstopt en de huid juist belasten. (zie blog over "gevaarlijke stoffen in cosmetica")
- Pas op met zuivel en melk. Ze bevatten stoffen met een hormoonachtige werking en kunnen acne verergeren.
- Zo weinig mogelijk suiker. Suiker verhoogd het glucosegehalte in het bloed wat een negatieve werking heeft op acne.
- Junk food/fast food veroorzaken hormoonschommelingen en werken prikkelend waardoor ontstekingen makkelijker ontstaan
- Wees voorzichtig met tè gekruid voedsel. Scherpe kruiden kunnen ontstekingsreacties uitlokken als je daar toch al gevoelig voor bent
Tot slot!
Stress en angst hebben een enorme invloed op acné vanwege hun verstorende werking op de hormoonhuishouding. Je kunt zelfs een heuse acne uitbarsting krijgen na een angstig moment of aanhoudende stress.