De term ‘aromatherapie’ werd in het begin van de twintigste eeuw voor het eerst gebruikt om de geneeskrachtige werking van aromatische plantenextracten te beschrijven (Gattefossé 1928). Daarnaast ontdekte men de herstellende en ontsmettende eigenschappen van deze plantenextracten bij de genezing van wonden.
Het woord aromatherapie kan misleidend zijn, omdat het suggereert dat het om een vorm van genezen gaat die alleen werkt via de neus en alleen op de emoties. Dat is niet het geval. Naast de geur heeft iedere essentiële olie een bijzondere combinatie van werkzame stoffen, die op een directe wijze inwerkt op de chemie van het lichaam. Op zijn beurt beïnvloedt dat bepaalde organen of stelsels.
Holistische aromatherapie valt binnen de natuurgeneeskunde. De klachten van de cliënt worden holistisch bekeken en vanuit die denkwijze worden oliën en kruiden gekozen die de algehele gezondheid kunnen verbeteren. De holistische aromatherapie heeft twee toepassingen: naast aromatherapie als onderdeel van de natuurgeneeskunde wordt zij ook vaak, en met succes, gebruikt bij massages, ‘bodywork’ en ‘counselingtechnieken’.
De oliën kunnen worden geïnhaleerd of op verschillende manieren uitwendig gebruikt. In sommige gevallen kunnen ze ook worden ingenomen, maar dat mag uitsluitend onder begeleiding van een professionele aromatherapeut!
Wat doet Aromatherapie?
Wanneer de oliën uitwendig worden gebruikt, bijvoorbeeld in de vorm van massagebehandeling, worden zij gemakkelijk door de huid geabsorbeerd en via het bloed door het hele lichaam getransporteerd. Het is belangrijk te weten dat essentiële oliën drie verschillende uitwerkingen kunnen hebben op het menselijk lichaam:
Van meer dan 160 essentiële oliën is de farmacologische, fysiologische en psychologische werking bekend. Essentiële oliën worden gemakkelijk via huid en slijmvliezen in de bloedbaan opgenomen. Mensen met klachten op velerlei gebied kunnen baat hebben bij aromatherapie.